Trujące naczynia w naszej kuchni
2015-12-11

Naczynia kuchenne są w powszechnym użyciu w naszej kuchni. Niestety są takie naczynia, które zamiast pomagać nam w przygotowaniu zdrowych potraw, mogą wręcz działać trująco na ludzki organizm. Mogą powodować skutki uboczne w postaci bólu brzucha czy głowy lub niestrawności, ale mogą także powodować dużo gorsze dolegliwości, a długotrwałe oddziaływani negatywnego ich stosowania na organizm może nawet prowadzić do powstawania nowotworów. 
Dobrze mieć również osobną deską do krojenia mięsa i nie używać jej do krojenia składników, które później spożywamy na surowo. Deski do krojenia, szczególnie te drewniane, trudno utrzymać w czystości i rozwijają się nich bakterie, które mogą powodować problemy z układem trawiennym, dlatego trzeba dbać o nie szczególnie, by do tego nie dopuścić.


Przykładem takich naczyń są naczynia wykonane z aluminium. Doskonale nadają się do przyrządzania potraw, jednak nie tych, które wymagają duszenia lub są kwaśne lub słone. Przyrządzanie w nich takich potraw sprawia, że wydziela się glin, który uszkadza wątrobę i sprzyja powstawaniu chorób o podłoży neurologicznym. Garnki wykonane z aluminium nadają się do użycia tylko wtedy, gdy nie posiadają żadnych rys i odprysków emalii. W innym wypadku trzeba się ich pozbyć z kuchni, ponieważ pojawia się korozja, która przenika do dania i może powodować problemy z układem krążenia. Kolejnym przykładem niebezpiecznych sprzętów kuchennych są naczynia teflonowe. Są bardzo pożyteczne  kuchni, dobrze się w nich smaży i gotuje, ale po uszkodzeniu teflonu należy je bezzwłocznie wyrzucić, ponieważ teflon dostaje się do pożywienia, co może prowadzić do powstawania chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia. Deski kuchenne, używane do krojenia, również powinny być często zmieniane, a szczególnie ważna jest higiena i bardzo dokładne ich mycie.

Aneta Raksimowicz

powrót do listy